De Rhododendron Hoeve

 

Snoeien van de rhododendron.

terug

 

Hoe en wanneer snoeien ?

Een rhododendron kan goed tegen snoeien.
Een vreemd of te sterk groeiende stengel kan op elk willekeurig moment worden teruggesnoeid. Snoeien altijd net boven een bladoksel of knoop.
Een zieke of dode tak kan eveneens op elk willekeurig moment worden teruggeknipt. Knippen tot op het gezonde hout.
 

Vormsnoei is eigenlijk niet nodig. De plant zal zelf voor een mooie vorm zorgen.
Als u voor de standplaats een struik met de juiste eindhoogte en - breedte hebt gekozen zal snoeien eigenlijk niet nodig zijn

Toch kan snoeien soms wenselijk zijn om een oudere rhododendron beter te laten bloeien. Als de plant slecht bloeit of u krijgt de bloemen om het jaar, dan kan een goede snoeibeurt uitkomst bieden.
U kunt dan snoeien direct na de bloei.
In het voorjaar dus. Niet wachten tot in de zomer ! 
De stengels terugknippen tot één bladkrans van onderen. Bij kale stengels zoekt u een slapende knop (een "oog" op de stengel). Daar net boven afknippen. De plant zal nu gaan uitlopen vanaf bladkransen en slapende ogen. Het kan zijn dat er het eerste en misschien ook wel het tweede jaar veel bladknoppen en weinig bloemknoppen worden gemaakt.
Dit betekent dat u het eerste jaar na de snoei minder bloemen krijgt.
Na zo'n snoeibeurt moet u flink mulchen. Veel blad, bladaarde, tuinturf onder de struik werken, zodat de grond nat kan blijven. Verder karig zijn met mest, de plantenwortels kunnen die energie niet kwijt.

De teruggesnoeide stengeldelen zijn niet gewend aan direct zonlicht. Als het in het voorjaar en in de zomer, na een snoeibeurt, erg droog en zonnig is, verdient het aanbeveling de plant regelmatig met water te besproeien om uitdroging van de stengels te voorkomen.

 

Uitgebloeide bloemen uitbreken.

Bij jonge planten is het verstandig na de bloei de uitgebloeide bloem eruit te breken. Dit is goed voor de groei en een mooie vertakking. Als de bloem blijft zitten, zal de plant namelijk energie moeten steken in het vormen van zaad. Door de bloem te verwijderen kan de energie gaan naar de groei van de plant.
Breek de bloemsteel tussen duim en wijsvinger eruit. Pas op dat u de onderliggende nieuwe knoppen niet beschadigd !

Bij oudere planten is dit uitbreken van bloemen niet meer nodig.

 

terug